ATC SCM50 review

Vrijdag 12 april 2019, 17:51 • 1219 keer gelezen
Onderstaande tekst hebben we vertaald met Google Translate en hier en daar aangepast. Het is een artikel uit What Hifi.

Our Verdict: The ATC SCM50s have been our reference speakers for more than a decade and for good reason

For
- Honest, balanced performance
- Dynamic ability
- Rugged build

Against
- Not the most stylish speaker

ATC SCM50 review

We gebruiken de SCM50 van ATC al meer dan tien jaar als onze referentieluidsprekers. In die tijd zijn ze aangesloten op zowat elk stukje elektronica dat onze testruimtes heeft gezien. Van budget microsystemen (alleen voor de lol natuurlijk) tot aan monster pre's / eindversterkers die je voor Porsche geld kunt kopen. In al die tijd en met die vele honderden componenten hebben ze ons nooit in de steek gelaten.

Referentiesprekers moeten een transparant venster zijn voor de bronnen en de versterkers  die we testen en deze ATC's passen daar uitstekend bij. Kortom, het zijn eerlijke luidsprekers die het signaal dat ze doorgeven niet significant veranderen.

Ze zijn geclassificeerd op slechts 85dB/W/m. Ze zijn dus niet gevoelig en ook geen bijzonder moeilijke "load". Het betekent dat ze zelfs met budgetversterkers kunnen werken, op fatsoenlijke maar geen oorverdovende volumes.

ATC SCM50 bouw
Als je de SCM50s op papier vergelijkt met de meeste rivalen, lijkt weinig om over op te scheppen. Het zijn grote drieweg standmounts die op een tamelijk traditionele manier zijn gebouwd. Er is niets dat duidelijk high-tech of bijzonder innovatief lijkt, zowel in het ontwerp van de spreker als in de driver materialen die worden gebruikt of de kast.

Maar dat moet niet als negatief worden beschouwd. De focus van het bedrijf ligt altijd op goede solide engineering. Een nauwkeurige blik op de SCM50's maakt dat duidelijk. Alle drie de drive units zijn in eigen huis ontworpen en gebouwd. Dat is zeldzaam wanneer je bedenkt dat de meeste rivalen simpelweg "off-the-shelf" drivers kopen van een van de grote OEM-leveranciers, zoals Scanspeak of SEAS.

ATC SCM50 technische specificaties
Gevoeligheid 85dB
Impedantie 8 ohm
Afmetingen (HxBxD) 717 x 304 x 425 mm
Gewicht 41.1kg

Dit zijn geen gewone drive units. De achtergrond van het bedrijf is stevig geplant in de Pro-wereld  waar betrouwbaarheid en een hoge vermogensverwerking essentieel zijn. Maar dat zijn niet de enige doelen van ATC. De ingenieurs van het bedrijf hechten veel waarde aan vervorming en dynamisch vermogen. Ze hebben deze units jarenlang doorontwikkeld en alleen in productie genomen toen ze er zeker van waren dat ze elke box hadden aangevinkt. Wanneer verbeteringen mogelijk zijn volgt het bedrijf die door. Ze is de SCM50s door de jaren heen zorgvuldig doorontwikkeld.

Het merk heeft ook duidelijke ideeën over het gebruik van harde kegelmaterialen, zoals aluminium. Het gebruikt ze niet graag omdat ze "ringing" veroorzaken. Het is daarom geen verrassing dat de 25 mm tweeter en 75 mm middentoner beide goed gedempte kegelvormige membranen gebruiken. Een 23cm woofer met een stijve vezel en composietconus van hars is verantwoordelijk voor de lage frequenties en is afgesteld op een grote, aan de voorzijde gerichte poort. Rondom de achterkant bevinden zich drie sets aansluitingen. Het is dus mogelijk om tri-wire of zelfs beter tri-amp te werken.

Naast passief promoot ATC al lange tijd actief aangedreven luidsprekers. Alle Classic en Tower luidsprekers zijn ook verkrijgbaar met ingebouwde versterkers. De actieve SCM50s kosten £ 13.700 per paar en bevatten in totaal drie eindversterkers per kast die samen 350 watt leveren. Gezien de technische voordelen van actieve werking en de prijs van een stand-alone high-end eindversterker met zoveel vermogen, ziet die optie er behoorlijk verleidelijk uit.

Hoe zit het met de behuizing van de SCM50? Het is een 72 cm hoge massieve, rechthoekige houten kist die netjes is bedekt met echt houtfineer. De standaardafwerkingen omvatten black Ash, Kers, Esdoorn, Eiken, Palissander en Walnoot. De grootte van de luidspreker betekent dat je een korte stand nodig hebt. De fabrikant levert hiervoor een speciaal frame-ontwerp bij.


ATC SCM50 compatibiliteit
Elke luidspreker op dit niveau heeft een geschikt systeem nodig om het tot z'n recht te laten komen. We gebruiken onze gebruikelijke Naim NDS / 555 PS muziekstreamer en Clearaudio's Innovation Wood-draaitafelpakket als bronnen, met een Cyrus Phono Signature / PSX-R2 phonotrap en een Gamut D3i / D200i-versterker verderop in het signaalpad. We gebruiken een mix van dure kabels van Chord Company en Audioquest.

Als we het geluid van de ATC in één woord zouden moeten beschrijven is het 'eerlijk'. Ze geven geen smaak of proberen dingen spannender te maken door een kleine, drievoudige sprankeling of basbultje toe te voegen. Ze proberen gewoon het signaal getrouw weer te geven.

Laten we daar even over nadenken. Als de elektronica van uw systeem of de opname die u speelt een bepaald karakter heeft, zal de SCM50s die onthullen. Als die stem bovenop de mix ligt of zelfs agressief is, laat de luidspreker dat zo horen. Speel een geweldige opname op een echt capabele set-up en de ATC's zullen fantastisch klinken. Hoe dan ook, ze geven alleen het signaal weer waarmee ze worden aangestuurd.

ATC SCM50-geluid
De SCM50s zijn niet kieskeurig qua muziekgenre. Ze hebben de dynamische vuistslag en organisatorische vaardigheden om het meeste te halen uit Tchaikovsky's 1812 Ouverture. Ze klinken nooit verbijsterd of gestrest, zelfs niet als er veel van ze wordt gevraagd. Evenzo is er geen gebrek aan autoriteit. De luidspreker gaat laag en graaft diep genoeg als er een degelijke, vlezige presentatie moet worden geleverd.

Ze zijn tonaal evenwichtig - net zoals je zou verwachten van een luidspreker geboren in de wereld van monitoring. Ze geven de juiste afbeelding mits je maar een beetje voorzichtig bent met positionering. In onze testruimte voelen de SCM50's zich het beste thuis. Ver weg van de achter- en zijwanden en enigszins schuin in de richting van de luisterplaats. We geven er de voorkeur aan dat de tweeters zich aan de binnenkant bevinden. Het verbetert de focus. Op deze manier geplaatst, krijgen we een breed en gelaagd geluidsbeeld dat stevig gefocust en aangenaam stabiel is.

Neem Jay Z's Blueprint bijvoorbeeld. De ATC's geven de harde ritmes allemaal met gemak weer. Er is een indrukwekkende hoeveelheid attack  en ook de mogelijkheid om meerdere instrumentale melodielijnen bij te houden zonder verstrikt te raken.

Deze ATC's geven je veel informatie. Of het nu een nuance is in de snelle uitvoering van Jay Z of de textuur van een basgeluid en doen dat op een natuurlijke en ongedwongen manier. Deze luidsprekers doen dat niet door details te benadrukken. Ze presenteren alle informatie op een gebalanceerde, natuurlijke en overtuigende manier.

Het vonnis
Eens in de zoveel tijd komen we rivaliserende luidsprekers tegen - meestal tegen een hogere prijs - die in sommige opzichten beter zijn dan deze ATC's. Of het nu gaat om regelrechte resolutie, openheid, stereobeeld of ritmische precisie.

Toch zijn we er niet in geslaagd iets te vinden dat net zo bevredigend is als all-rounder of zo praktisch te gebruiken is als onze "dag-in-dag-uit review tool". Als je daarbij bedenkt dat de SCM50 in het midden van de jaren 80 werd geïntroduceerd, is dat best een prestatie.

Het lijkt er dus op dat geweldige engineering niet dateert.

https://www.whathifi.com/reviews/atc-scm50